Het rode goud: De luxe van saffraan
Van handmatige oogst tot gastronomisch meesterwerk
Negin, wat juweel in het farsi betekent, valt op door zijn lange en dikke, dieprode stempels, waardoor het de meest luxueuze saffraan op de markt is. Verpakt in een handig en mooi blikken doosje met daarin een zakje met ritssluiting dat dienst doet als verzegeling om saffraan vers en droog te houden.
Saffraan is een specerij die gewonnen wordt uit de saffraankrokus.
Voor de kostbare saffraan worden delen van de stampers handmatig geoogst: de stijlen en de stempels, die zowel smaak- als kleurstof zijn. De meeldraden van de saffraankrokus hebben geen culinaire waarde. Na het oogsten worden de stijlen en stempels gedroogd. Dit drogen gebeurt in droogkasten met een warme luchtstroom of in de zon. De hoogste kwaliteit saffraan komt van de bloedrode stempels, het bovenste deel van de gedroogde stijlen. Voor een kilo gedroogde saffraan zijn circa 150.000 bloemen nodig, wat overeenkomt met een areaal van circa 2000 m2 saffraanplanten. Saffraan heeft een bittere smaak en een aangenaam aroma dat doet denken aan honing. Slechts één draad saffraan volstaat om een liter kokend water in een uur diepgeel te kleuren. Saffraan is ook fijngemalen verkrijgbaar. De arbeidsintensieve teelt maakt saffraan tot een kostbare specerij, het wordt daarom ook wel het rode goud genoemd.
Een
klein snuifje saffraan is voldoende om uw gerechten een aparte smaak en aroma te geven. Saffraan kan gebruikt worden voor duizenden bereidingen zoals rijst, pasta, paella, soepen, stoofschotels, ijsjes en koffie. Het heeft ook uitstekende eigenschappen als een natuurlijk product, daarom wordt het al sinds de oudheid gebruikt door de oosterse geneeskunde.
Over Damune
Damune biedt 100% zuivere Saffraan in draden met een hoog gehalte aan crocetine, picocrocine en safranal en een lage luchtvochtigheid. Zij leveren altijd saffraan van de laatste oogst en zijn dan ook een product van hoge kwaliteit voor de meest veeleisende smaken.