Saffraan, ook wel het rode goud genoemd is een krachtige smaakmaker. Dit kruid wordt wereldwijd aangeduid als Saffron, Saffran, Azafran en is het duurste specerij ter wereld. Door de stijgende vraag naar saffraan en doordat er maar weinig plaatsen zijn in de wereld waar de Crocus Saticus Linneaus kan geteeld worden, blijft de prijs van saffraan de hoogte in gaan. Iedere bloem heeft slechts 3 draadjes in de stamper. Tel maar eens hoeveel er nodig zijn om 1 gram te bekomen.
Saffraan kent zijn oorsprong in Iran en is goed voor 90% van het wereldtotaal dankzij de ideale weersomstandigheden: voldoende regen in de juiste periode, gepaste temperatuur, vruchtbare bodem en veel zon. Na Iran zijn dit de voornaamste landen waar saffraan geproduceerd wordt: Afghanistan, India, Italië, Marokko en Spanje
Saffraan is niet alleen heerlijk om in gerechten te gebruiken maar heeft ook gezondheidsvoordelen.
Saffraan is ontstekingsremmend, pijnstillend en een krachtig antioxidant. Preklinische studies suggereren dat saffraan bij veel meer aandoeningen kan helpen zoals autoimmuunziekte, inflammatoire darmziekten, kanker, schizofrenie en hart- en vaatziekten.