-
Is échte vanille de moeite waard?

Geld uitgeven aan geurig maar prijzig puur vanille-extract, of beroep doen op goedkoper imitatie-vanille-extract? Is er echt een verschil tussen de twee? En is échte vanille het hogere prijskaartje echt waard? Kelli Foster van TheKitchn.com vroeg 6 bakspecialisten of échte vanille de prijs waard is.
Rose Levy Beranbaum - Auteur van The Baking Bible, The Bread Bible, The Pie and Pastry Bible "ALTIJD, ik gebruik liever niets omdat de smaak van kunstmatige vanille varieert van saai tot smerig. Pure vanille heeft niet alleen een heerlijke eigen smaak, maar het versterkt ook andere smaken."
Shauna Sever - Auteur van Pure Vanilla, Marshmallow Madness en Real Sweet "Gebruik vanille-extract zoals olijfolie. Houd een stevig, zacht geprijsd merk bij de hand voor het dagelijkse bakken en bewaar de dure, meer robuuste vanilleproducten - zoals premium-extracten, vanillepasta en hele vanillestokjes - voor recepten die echt steunen op de smaak van vanille en die uw investering laten schitteren, zoals suikerkoekjes, vanillecake en banketbakkersroom. Hoewel imitatie-vanille een vleugje vanilline kan bevatten, dat is afgeleid van vanillestokjes, bestaat het merendeel meestal uit lignine, een bijproduct van houtpulp. Bovendien is de smaak niet geweldig, en neigt hij hoe dan ook af te bakken in de oven. Online bestellen is het geheim om geweldige premium vanilleproducten tegen de beste prijzen te krijgen. Koop een grotere hoeveelheid in en bewaar verstandig, en u bent klaar voor maanden lekker bakken."
Jessie Oleson Moore - Blogger bij Cakespy "Het gebruik van imitatie-vanille-extract in uw gebakken producten is net als uzelf onderdompelen met een goedkope Chanel Nr. 5 die u in Chinatown hebt gekocht. Natuurlijk, het heeft misschien een paar van de juiste eigenschappen, maar het is niet écht. Pure vanille geeft uw gebakken bereidingen een volledig doordrenkt, rijk aroma zonder rare chemische nasmaak. Ja, het is veel duurder, maar het is het waard.. Maar om te bewijzen dat ik niet arrogant ben, zal ik u een compromis aanbieden. Als u de imitatie-spullen moet gebruiken, beperk dan het gebruik ervan tot gebak met dominante, sterke smaken (zoals chocolade) die de vanille kunnen overheersen; het zal minder opvallen. Voor gebak waar de vanille echt in zal schitteren, zoals suikerkoekjes of een pond cake, gebruik altijd échte vanille."
Stella Sparks - Pastry Chef en blogger bij BraveTart "Ik ben degene die elke keer springt voor vanille-extract, maar sommige mensen prefereren echt de smaak van imitatie-vanille (die veel vanilline bevat, een smaak die erg lijkt op de sterkste tonen in Tahitiaanse vanille) en ik denk dat zolang mensen blij zijn met de smaak, moeten ze gebruiken wat ze willen. Mijn schoonzus is dol op imitatie-vanille, en voor haar proeft een "witte" cake niet hetzelfde zonder. Maar als u er klaar voor bent om een bijzonder mooie fles vanille-extract te gebruiken, iets van Nielsen-Massey bijvoorbeeld, dan denk ik dat het op zijn best is in ijs (waar het alcoholgehalte kan helpen om romig te blijven), ongeacht het soort van botercrème of glazuur, warme chocolademelk en andere recepten waar er niet echt een uitgebreide warmtetoepassing is die de smaak zou kunnen verminderen. Natuurlijk is het ook geweldig in koekjes en gebak, maar vooral bij gebruik van veel kruiden, wordt de vanille niet altijd een kans gegeven om te schitteren. Als het gaat om snoep, denk ik dat vanillestokjes een betere keuze zijn omdat het geen overtollige vloeistof toevoegt en de smaak niet wordt beschadigd door de hoge hitte."
Joanne Chang - Banketbakker en eigenaar van Flour Bakery and Café "Pure vanille is absoluut de prijs waard. Het voegt een kenmerkende warme, ronde, zoete noot toe aan alles waaraan het is toegevoegd. Extract voegt hier een hint aan toe, maar echte vanille brengt gebakken waren en desserts meteen naar een veel hoger niveau. Ik denk nooit dat het optioneel zou moeten zijn, hoewel het vaak als zodanig wordt vermeld."
Nicole Weston - Blogger bij Baking Bites "Ik vind absoluut dat puur vanille-extract de prijs waard is, het heeft een prachtige, bloemige complexiteit die imitatie-vanilleproducten gewoon niet hebben. Ik denk dat je weg kunt komen met het gebruik van imitatie-vanille in recepten die al veel andere smaken bevatten en waar slechts een kleine hoeveelheid is vereist, zoals een kruidencake of een partij koekjes geladen met veel mix-ins. Voor recepten waar vanille een prominente smaak is, is puur vanille-extract de enige juiste manier. Een van de redenen dat vanille zo duur is, is dat orchideeën die vanillestokjes produceren maar op een paar plaatsen in de wereld groeien. Ze zijn moeilijk te kweken, te oogsten en om te zetten in extracten, daarom betalen we er iets meer voor. Gelukkig gaat een beetje echte vanille een lange weg, dus een fles is een uitstekende investering in de smaak van gebakken goederen." Met onze oprechte dank aan Kelli van TheKitchn.com