-
Synthetische vanille
Door de zeer hoge vraag naar échte vanille, en de kostprijs, worden vaak synthetische stoffen gebruikt in plaats van natuurlijke vanille. In feite is 98% van de vanille die als smaak- en geurstof gebruikt wordt, bijvoorbeeld in yoghurt of ijs, van synthetische aard.
Veel bedrijven gebruiken imitatie vanille en noemen het vervolgens ‘natuurlijke vanille’ op hun etiketten of plaatsen een afbeelding van een vanille-orchidee op hun verpakking. De wetgeving staat dit zonder probleem toe… Vanille is een verbluffend complexe en subtiele specerij met meer dan 250 verschillende smaak- en geurcomponenten. De meest prominente hiervan is vanilline dat ondanks zijn chemische naam relatief eenvoudig te synthetiseren is. Imitatie vanille is afkomstig van synthetische vanilline, die de smaak van natuurlijke vanilline nabootst. Vanilline is één van de componenten die vanille haar buitengewoon smaakboeket geeft.
De eerste synthetische stoffen werden gemaakt in Duitsland rond 1870 daar pure vanille zo duur was dat alleen de rijken het konden betalen. Vanilline kan gemaakt worden van petrochemicaliën; van lignine, een bijproduct van de houtpulp- en papierindustrie en van eugenol, een bestanddeel van kruidnagel, ontwikkeld in de jaren 1890 door een Franse scheikundige. Het kan zelfs worden geproduceerd op basis van castoreum, een melasse-achtige uitscheiding uit de anale klieren van bevers, hoewel dit naar verluidt een ondergeschikte bron is. Maar best ook denken wij dan...
Synthetische vanille is ten minste 20 keer goedkoper dan echte vanille. Dit verklaard waarom het wordt vervaardigd en verkocht voor een hoeveelheid van 20.000 ton per jaar. Wilt u échte pure vanille, dan heeft u een vanillestokje nodig. Aan u de keuze.