Vanillestokjes bewaren
Vanille is eenvoudig te bewaren, mits het opvolgen van enkele belangrijke richtlijnen.
Onze vanillestokjes worden verzonden in verzegelde glazen buisjes met natuurkurk of in vacuümverpakking. Open de vacuümverpakking of het glazen buisje alleen bij het eerste gebruik. Na gebruik van vanille uit een vacuümverpakking kunt u deze opnieuw vacumeren, bewaren in het gratis meegeleverde bewaarbuisje of bijvoorbeeld ook in een ’foodsaver’.
Er kan zich aanslag op het glas van het bewaarbuisje of een licht oliespoor voordoen. Dit is volstrekt normaal. Onze vanillestokjes hebben in vergelijking met vanillestokjes uit de supermarkt een veel hoger vochtgehalte.
Bewaar uw vanillestokjes, in de bewaarbuisjes of vacuüm verpakt, nooit in de koelkast (de diepvries is helemaal uit den boze). Dit zal uw vanille versneld uitdrogen. Wij raden u aan alles op te slaan op een koele, donkere plaats zoals een kelder met een minimumtemperatuur van 15° en een maximumtemperatuur van 18°. Heeft u geen kelder, dan kan de vanille perfect bewaard worden in een voorraadkast zolang deze zich niet vlak bij een hittebron bevindt.
De grootste vijand in het bewaren van vanillestokjes is lucht. Sluit dus altijd uw bewaarbuisjes goed af met de natuurkurk en/of vacumeer na gebruik. Verder is het niet zo dat blootstelling aan licht een probleem is bij de bewaring van deze producten, maar ook hier wordt aangeraden vanille in een donkere ruimte te bewaren en contact met direct zonlicht te vermijden. Wikkel de vanille desnoods in een handdoekje.
Als uw vanillestokjes uitdrogen, kunt u deze gedurende enkele uren in warme melk of lauwwarm water opnieuw hydrateren. Ook (biologische) ahornsiroop is hier bijzonder geschikt voor. Gooi het vanillestokje dus zeker niet weg! Indien uw vanillestokjes toch te droog zijn, kan u deze machinaal cutteren en opnieuw gebruiken in uw bereidingen als puur vanillepoeder. Ze bevatten nog steeds heel veel smaak. Verwijder wel het steeltje van het stokje en het uiteinde voor het beste resultaat.
Merkt u wit glazuur of kristallen op, verwar dit dan niet met schimmel. Dit is een volkomen normaal en onschuldig verschijnsel. Kristallen kunnen zich van tijd tot tijd ontwikkelen op de stokjes, omdat de vanilline naar het oppervlak migreert terwijl de vanillestokjes gaandeweg drogen. Deze kristallen lijken glanzend, zijn eetbaar en een teken van kwaliteit! Houd er rekening mee dat onjuiste opslag wel schimmel- of schimmelvorming teweeg kan brengen. Wilt u vaststellen of de verkleuring te wijten is aan vanillinekristallen of schimmel? Ruik aan het vanillestokje en houdt het stokje in natuurlijk zonlicht. Indien de vanille slecht ruikt en niet het zichtbare lichtspectrum reflecteert, de kleuren van de regenboog, moet u de desbetreffende vanille weggooien alvorens de schimmel zich kan verspreiden naar de niet-geïnfecteerde vanillestokjes. Deze situatie komt gelukkig zeer weinig voor, maar het is belangrijk hier de nodige aandacht aan te schenken en snel te handelen mocht schimmelvorming zich toch voordoen.
Mocht u vragen hebben over de bewaring van vanillestokjes, aarzel dan niet om met ons contact op te nemen.